Tua Tagovailoa (©Reuters)
Tua Tagovailoa (©Reuters)

Tuanigamanuolepola

Vreme čitanja: 6min | sre. 18.11.20. | 06:44

Ima samo 22 godine, rođen na Havajima, poreklom sa ostrva Samoe, neobičnog imena, imao teške povrede na koledžu, propustio skoro celu poslednju sezonu pred NFL draft, ali Dolfinsi su rizikovali i, čini se, napravili sjajan potez. Nije Tua Tagovailoa imao neke impresivne brojke na startu profesionelne karijere, ali tri meča – tri pobede za novog vođu Majamija. Posle legendarnog Majkla Vika konačno se pojavila potencijalna levoruka kvoterbek zvezda u omiljenom sportu Amera

Nema šanse da njegovo ime izgovorite, a da ne "polomite" jezik. Zove se Tuanigamanuolepola Tagovailoa. I Amerima je teško da izgovaraju njegovo ime, pa je “preko bare” poznat kao Tua. Ako ste mislili da je kvoterbek Majamija ima najkomplikovanije ime i prezime, prevarili ste se. Nouz tekl Tampa Bej Bakanirsa zove se Tevita Tuli’aki’ono Tuipulotu Mosese Va’hae Fehoko Faletau Vea, skraćeno i prihvatljivo za sve – Vita Vea.

Tua Tagovailoa ima samo 22 godine, tek je zakoračio u svet profesionalaca, ali o njemu se mnogo pisalo i ranije. Bio je predodređen da bude zvezda, osvojio je brojne nagrade kao kvoterbek Alabame. Osim brojnih rekorda koje drži, koledž karijeru su mu obeležile brojne povrede, zbog kojih su mnogi NFL stručnjaci sumnjičavo klimali glavom kada se pomenu mogućnosti Tue. Bio je prava misterija. Možda je još uvek…

Izabrane vesti

"Trajnost je važna koliko i sposobnost. Kada imate istoriju povreda, mislim da su ljudi zabrinuti. Ne možete to prevideti", rekao je Majkl Lombardi, bivši generalni menadžer Klivlend Braunsa, o prognozama može li Tagovailoa da postane zvezda i u NFL-u.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE MAJAMI DA OSVOJI TITULU U NFL-u JE 30,0.

Za tri godine na Alabami polomio je kažiprst leve ruke, povredio koleno, oba članka, a prošle godine je na startu zadobio tešku povredu kuka zbog čega je propustio skoro celu sezonu. Bio je operisan i više od šest meseci se oporavljao. Pre te povrede bio je viđen kao prvi pik na draftu, ali posle čudesne sezone Džoa Buroua, titule sa Univerzitetom LSU i osvojenim Hajzmanovom trofejem (najprestižnijom nragradom u koledž fudbalu), na draftu su se Sinsinati Bengalsi odlučili za njega, dok je Tagovailao skliznuo na peto mesto. Izabrali su ga Majami Dolfini i, čini se, napravili potez decenije.

Posle višemesečnog oporavka od teške operacije kuka, Tua se nije pojavio na tradicionalnom Kombajnu, pripremama i testiranjima igrača koji žele da izađu na draft. “Čistilište” pre NFL draft je otkazano zbog pandemije virusa korona. Mladi kvoterbek, početkom januara, odlučio je da će godinu dana ranije izaći na draft. Tokom leta stekao je akademsko zvanje na Alabami iz oblasti komunikologije. A pre toga je kao peti pik na draftu izabran od strane Majamija. Međutim, put do visoko pozicije bio je trnovit.

Tua je na Alabami imao nekoliko teških povreda (©Reuters)Tua je na Alabami imao nekoliko teških povreda (©Reuters)

Od januara samostalno je radio u Nešvilu sa Trentom Dilferom, nekadašnjim NFL kvoterbekom. Dilfer je rekao da je njihov pristup pripremama pred draft pozajmio iz četvrtog nastavka serijala Roki. Poput Rokija Balboe, koji je putovao u Ukrajinu da trenira ne rekavši nikom, i Tagovailoa je svoj plan čuvao u tajnosti. Čak su i njegove stranice na društvenim mrežama morale da utihnu. Njegov lični trener rekao je da je to urađeno da bi mogao da se usredsredi samo na teren i povratak u formu. Slao je i snimke svojih treninga kako bi zainteresovani timovi mogli da se uvere da je potpuno zdrav. Majami mu je verovao.

Tua je rođen 2. marta 1998. godine na Havajima, poreklom je sa Samoe. Njegovi roditelji bili su istaknuti članovi naroda koji živi na ostrvu u Tihom okeanu. Američka Samoa je nekorporisana ili neregistrovana teritorija Sjedinjenih Američkih Država od 1900. godine, što znači da je pod kontrolom Vlade SAD, ali se američki ustav primenjeju na toj teritoriji samo delimično. Postoji i Zapadna Samoa, koja je nezavisna država koja je stekla samostalnost od Novog Zelanda 1962. godine.

Prema američkom popisu iz 2019. godine u SAD živi oko 200.000 stanovnika samoanskog porekla, uključujuće i one delimičnog porekla. Najveća populacija Samoanaca žive u Honolulu (oko 8.500), glavnom gradu Havaja u kome je Tua pogađao srednju školu. Njegova porodica je hrišćanska (postoji i Samoanci koji su Mormoni), a u porodici Tagovailoa tradicija i poštovanje običaji sa Samoe se i dalje praktikuju. Kada je Tua biran na ovogodišnjem draftu, njegovi roditelji su bili obučeni u nošnje Samoanaca. Zajedno se mole i pevaju himnu.

Tua je često govorio da je na njegov pobednički mentalitet uticao deda Seu koji je prorekao da će ime njegovog unuka da bude poznato širom sveta. Ispostavilo se da je bio u pravu. Tagovailoa je u dokumentarnom filmu govorio o tom kako ga su ga dedine reči očvrsnule, učinile ratnikom.

Ili si lav ili gazela. Budi lav”, ponavljao je Tua dedine reči kada se borio u bolničkoj postelji sa brojnim povredama koje su ga zadesile tokom koledž karijere.

Zanimljivo je da je Tua dešnjak, ali ga je otac kao malog terao da baca loptu levom rukom. Sada je jedini levoruki kvoterbek u ligi i po mnogima naslednik legendarnog Majkla Vika. Pojavio se pre nešto više od decenije još jedan kvoterbek koji je bacao levom rukom, previđali su mu blistavu karijeru, ali je brzo pao u zaborav. Reč je o Timu Tibou koji se brzo prebacio na bejzbol. Igrao je za Njujork Metse u MLB-u.

O svom ocu Galu, Tua kaže da mu je najveći kritičar, da nikada nije zadovoljan i da je kod njega uvek “Sledeće”. Možda je Tagovailoa senior bio postaknut čuvenom odgovoru Toma Brejdija na novinarsko pitanje “Koji mu je najdrži titula Superboula”? Legendarni as je rekao “Sledeća”.

Vođa Majamija nije odmah dobio šansu u ovom šampionatu. Bio je rezervni kvoterbek na startu sezone. Prednost je dobio jedan od omiljenih igrača u SAD, Rajan Ficpatrik, harizmatični veteran koji je poznat po toplo-hladnim igrama. Kod njega nema sredine ili je samo Ficpatrik (specijalista za presečene lopte) ili je Ficmedžik. Kada je bio Fizmedžik, kada je briljirao, imao dva kola najbolji kvoterbek rejting u ligi, kada je razbio finalistu Superboula ove godine San Francisko i Njujork Džetse, trener Brajan Flores je šokirao sve kada je odlučio da je vreme za Tagovailou. Imenovan je za startnog kvoterbeka Majamija.

Tagovailoa u dresu Majami Dolfinsa (@Reuters)Tagovailoa u dresu Majami Dolfinsa (@Reuters)

I Tua je imao start kao iz snova. Tri meča – tri pobede. Doduše, njegove brojke nisu bile impresivne, ali tim je najvažniji. Posle godina tavorenja, Majami je sada ozbiljna ekipa koja je blizu plej-ofa. Ima skor 6-3 i samo je Bafalo bolji – 7-3 na Istoku Američke fudbaske konferencije (AFC). Tim sa Floride je ispred Nju Ingland Petriotsa, najbolje franšize u ovom milenijumu, šestostruki osvajač trofeja Vinsa Lombardija.

Tagovailoa je debitovao u NFL-u na meču protiv Njujork Džetsa. Ušao je u finišu kada su Dolfinsi osigurali pobedu, vodili sa 24:0. Imao je dva dodavanja za devet jardi. Debi kao starter je imao u pobedi Majamija na Hard Rok stadionu protiv Los Anđeles Remsa sa 28:17. Tua je imao očajne brojke, prebacio je samo 93 jardi, ali je bacio na tom meču prvi tačdaun pas ka risiveru Devonteu Parkeru. Odbrana Dolfinsa je razbila Džereda Gofa i ofanzivu tima iz Grada anđela. Zanimljivo, na debiju kao startera, u prvoj akciji je “pokošen” od strane jednog od najboljih defanzivaca lige, tekla Erona Donalda. Za dobrodošlicu!

Protiv Arrizone je bio fantastičan, odigrao najbolji meč u profesionalnoj karijeri. Majami je pobedio sa 34:31, a Tua je imao 249 jardi, dva tačdaun pasa, a trčanjem je osvojio 35 jardi. Protiv Los Anđeles Čardžersa pre tri dana imao je skromnih 169 jardi, ali dva tačdauna. Zanimljivo, na pet utakmice nije bacio nijednu presečenu loptu. Ima ukupno pet tačdaun pasova.

Uskoro možda vidimo i dinastiju Tagovailoa u NFL-u. Njegov mlađi brat Taulia igra za Merilend. Tua ima i dvojicu rođaka koji bi uskoro mogli da se nađu u NFL-u. Miron Tagovailao Amos igra za Notr Dam, a Adam Amos Tagovailoa je zastavnik u američkoj mornarici.

Vreme radi za Majami i Tagovailou. Samo da mladog asa zaobiđu povrede. Valjda je ispucao malere na koledžu. Ljubitelji NFL-a dobro zapamtite ove ime – Tuanigamanuolepola Tagovailoa.



tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalMajami DolfinsTua Tagovailoa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara